Tuesday, July 14, 2009

Kanser / Barah Payudara

Kanser Payudara

Kanser payudara merupakan barah tisu payudara / buah dada. Di seluruh dunia, ia merupakan penyakit barah paling meluas di kalangan wanita, menyerang sekitar 10% semua wanita pada semua peringkat umur di dunia Barat. Walaupun usaha meluas dijalankan bagi pengesanan awal dan rawatan berkesan, sekitar 20% wanita dengan kanser payudara akan meninggal disebabkan penyakit tersebut, dan ia merupakan bentuk barah kedua yang mengakibatkan kematian tertinggi bagi wanita.

Kajian Kementerian Kesihatan Malaysia pula menunjukkan kira-kira 94% kes yang dirawat di hospital kerajaan sudah ditahap paling kritikal dan sukar dipulihkan dan kemungkinannya membawa maut.

Sejarah Kanser Payudara

Kanser payudara merupakan kanser yang paling tua di dunia yang diketahui oleh manusia sebagai kanser ketumbuhan dalam manusia. Penghuraian tentang kanser telah pun diketahui oleh orang Mesir purba sejak berkurun lamanya (walaupun istilah kanser/barah tidak digunakan ketika itu) iaitu lebih kurang 1600 BC.

Papyrus Edwin Smith telah menghuraikan 8 kes ketumbuhan atau ulser pada payudara yang dirawat dengan kaedah pengkauteran, dengan menggunakan "fire drill" (gerudi dan bakar tisu kanser yang bertujuan untuk membunuh sel-sel kanser), konsep ini juga masih digunakan sekarang walaupun tanpa pembakaran. Daripada maklumat yang terdapat pada Papyrus Edwin Smith, penyakit ini, tidak mempunyai cara untuk dirawat dan terdapat satu kes lelaki telah menghidapi penyakit ini. Selama berabad-abad, para doktor tidak mampu merawat penyakit ini.

Tetapi, tidak lama kemudian, apabila pemahaman tentang sistem peredaran darah pada kurun ke-17, doktor telah berjaya memahami tentang hubungan antara kanser payudara dan nodus limfa di ketiak. Pakar bedah berbangsa Perancis Jean Louis Petit (1674-1750) dan kemudian pakar bedah berbangsa Scottish Benjamin Bell (1749-1806) merupakan pakar bedah yang terawal yang berjaya membuang nodus limfa, (kanser) tisu payudara, dan otot dasar dada.

Kejayaan mereka telah diteruskan oleh William Stewart Halsted yang memulakan mastektomi (merupakan prosedur pembedahan) di 1882. Beliau dikenali kerana Halsted mastektomi yang radikal, satu prosedur pembedahan yang kekal popular sehingga 1970an.

Jenis-jenis Kanser Payudara

* Ductal karsinoma
* Bak Lobul karsinoma
* kanser radang payudara
* karsinoma medulari
* Koloid karsinoma
* Papilari karsinoma
* Metaplastic karsinoma


Epidemiologi

Risiko mendapat penyakit kanser meningkat dengan usia. Bagi wanita yang hidup sehingga usia 90 tahun kemungkinan mendapat kanser payudara sepanjang usiannya sekitar 12.5% atau 1 dari 8 orang. Lelaki turut diserang kanser payudara, walaupun risiko mereka adalah kurang daripada 1 dari 1000 (lihat seks dan penyakit). Risiko ini bergantung kepada faktor yang berlainan. Dalam sesetengah keluarga, terdapat risiko keturunan kanser payudara. Sesetengah kaum lebih berisiko tinggi mendapat penyakit kanser payudara - terutamanya, wanita keturunan Eropah dan Afrika lebih cenderung berbanding wanita Asia.


Faktor risiko lain yang telah dikenal pasti termasuk tidak mempunyai anak, anak pertama lambat, tidak menyusukan anak, haid (menstrual) pertama awal, menopaus lewat dan pengambilan rawatan penggantian hormon (hormone replacement therapy).

Kebangkalian kanser payudara meningkat dengan peningkatan usia tetapi kanser payudara cenderung lebih aggresif apabila ia berlaku kepada wanita muda. Sejenis kanser payudara yang amat agresif dan kerap berlaku di kalangan wanita usia muda adalah kanser payudara keradangan - (inflammation). Ia pada awanya berlaku pada Tahap III atau IV (Stage IIIb or Stage IV). Ia juga unik disebabakan ia tidak membentuk ketulan, dengan itu tidak dikesan melalui mammografi atau ultrasonografi perubatan. Ia hadir dengan tanda dan simptom jangkitan payudara seperti (mastitis).

Dua gen, BRCA1 dan BRCA2, telah dikaitkan kepada bentuk biasa kanser payudara. Wanita dalam keluarga yang memiliki mutasi dalam gen ini mempunyai risiko lebih tinggi mendapat kanser payudara berbanding wanita lain. Berserta dengan sindrom Li-Fraumeni (mutasi p53), kelainan gen ini membentuk sekitar 5% daripada kesemua kes kanser payudara, mencadangkan bahawa bakinya adalah tidak menentu (sporadic). Kounseling genetik (Genetic counseling) dan ujian genetik patut dipertimbangkan bagi keluarga yang mungkin mempunyai bentuk kanser warisan.

Alkohol merupakan faktor risiko kanser payudara yang lain. Wanita yang minum separuh gelas wain setiap hari meningkatkan risiko kanser payudara sehingga 6% sementara wanita yang minum dua atau lebih setiap hari meningkatkan risiko mendapat kanser payudara sehingga 37%.

International Agency for Research on Cancer (IARC) di Lyon, Perancis pada Jun 2005, menjemput 21 orang pakar sains daripada 8 negara untk menilai risiko kanser bagi mereka yang mendapat rawatan menopausal gabungan estrogen-progestogen dan gabungan pencegah kehamilan estrogen-progestogen. Kumpulan Kerja (Working Group) mendapati terdapat sedikit peningkatan perbandingan risiko pada pengguna semasa dan pengguna baru pencegah kehamilan gabungan. Risiko ini berkurangan bagi mereka yang tidak pernah atau berhenti melebihi 0 tahun. Pakar sains menggambarkan pencegah kehamilan gabungan estrogen-progestogen oral sebagai “karsinogenik kepada manusia”. Mereka juga mendapati peningkatan risiko kanser payudara yang sedang mendapatkan rawatan terapi menopausal gabungan, yang terhad kebanyakannya kepada pengguna semasa atau pengguna baru, meningkat dengan tempoh penggunaan dan melebihi berbanding wanita dengan terapi estrogen-sahaja. Kumpulan Kerja (The Working Group) mendapati bahawa terapi menopausal estrogen-progestogen gabungan sebagai “karsinogenik kepada manusia”.

Stage grouping:

* Stage 0: Tis
* Stage I: T1,N0,M0
* Stage IIA: T0-1,N1,M0 or T2,N0,M0
* Stage IIB: T2,N1,M0 or T3,N0,M0
* Stage IIIA: T3,N1,M0 or T0-3,N2,M0
* Stage IIIB: T4,any N,M0
* Stage IIIC: any T,N3,M0
* Stage IV: any T,any N,M1


Tahap kanser bergantung kepada faktor yang merangkum saiz tumour, sama ada terdapat pembabitan nod lymph atau tidak dan sama ada terdapat penyebaran sel kanser jarak jauh. Tahap merupakan gabungan TNM. Tahap I adalah tumor kecil (T1) tanpa penyebaran, sementara tahap IV adalah penyakit metastatic. Tahap berkait dengan prognosis jangka panjang, dan keputusan rawatan seringkali bergantung kepada asas tahap kanser.

Rawatan

Rawatan utama kanser payudara secara klinikal merupakan pembedahan, dengan kemungkinan diikuti oleh kimoterapi dan/atau radioterapi.

Bergantung kepada tahap dan jenis tumour, hanya lumpektomi (hanya pembuangan ketulan) sahaja diperlukan atau pembuangan tisu payudara yang lebih besar mungkin diperlukan. Pembedahan membuang keseluruhan payudara dikenali sebagai mastektomi.

Langkah biasa memerlukan pakar bedah memastikan bahawa tisu yang dibuang dalam operasi mempunyai lebih bebas dari kanser, menunjukkan kanser telah dibuang sepenuhnya. Jika tisu yang dibuang tidak sepenuhnya, pembedahan lanjut bagi membuang lebih banyak tisu diperlukan. Kadang-kala ini memerlukan penyingkiran sebahagian daripada otot utama pektoralis (pectoralis major muscle) yang merupakan otot utama dinding dada anterior (anterior chest wall).

Semasa pembedahan, nodus limfa pada axilla juga dipertimbangkan untuk dibuang. Pada masa lalu, operasi axillary besar membuang 10-40 nodus limfa untuk memastikan sama ada (mengelak daripada) kanser merebak - malangnya ini memberikan kesan sampingan iaitu menyebabkan lymphedema pada tangan sebelah yang sama pada pemindahan ini kerana banyak nodus limfa bersambungan dengan saliran sistem limfa telah dibuang. Lebih baru-baru ini teknik pengawal diseksi nodus limfa telah menjadi popular kerana rawatan ini hanya memerlukan pemindahan nodus limfa yang jauh lebih sedikit, (risiko) kesan sampingan lebih sedikit yang bakal dihadapi.

Tetapi masih ada rawatan yang lebih berkesan dalam memerangi kanser ini iaitu rawatan alternatif. Rawatan alternatif ini termasuklan penggunaan herba-herba, meditasi dan sebagainya. Tetapi saya cadangkan anda ambil rawatan menggunakan herba-herba terutamanya Cendawan Merah dan buah Mengkudu.

Penyaringan

Akibat kejadian kanser payudara yang tinggi dikalangan wanita berusia, penyaringan kini dicadangkan di kebanyakan negara. Kaedah penyaringan yang dicadangkan termasuk pemeriksaan payudara diri (breast self-examination) dan mammografi. Hanya mammografi terbukti mengurangkan kematian akibat kanser payudara. Pada sesetengah negara mammografi (tahunan) bagi wanita berusia digalakkan sebagai kaedah penyaringan bagi diagnos awal kanser payudara. Ini bagi memastikan ia dikesan seawal mungkin dan dirawat pada peringkat awal.

Pada tahap ini mammografi masih merupakan pilihan terbaik bagi penyaringan awal kanser payudara. Ia merupakan piwaian emas bagi kaedah pengimejan lain seperti ultrasound, pengimbas MRI dan pengimbas CT yang kurang berkesan disebabkan resolusi ruang(spatial) yang lebih rendah. Pengimbas CT secara sendirian hampir tidak berguna bagi penyaringan kanser kerana pengimbas MRI memberikan resolusi dan kualiti lebih baik, tetapi dengan kos yang lebih tinggi.

Institut Kanser Kebangsaan A.S ([National Cancer Institute U.S. mencadangkan penyaringan mammografi dengan garis asas mammogram pada usia 35, mammogram setiap dua tahun bermula pada usia 40, dan kemudiannya mammogram tahunan pada usia 50. Wanita dengan sejarah keluarga mempunyai kanser payudara perlu memulakan penyaringan mammografi pada usia lebih awal, dan ia biasanya dicadangkan memulakan penyaringan pada usia 10 tahun lebih awal berbanding keluarga yang dikesan dengan kanser payudara.

Kanser payudara dikesan melalui mammografi biasanya lebih kecil berbanding yang dikesan secara klinikal, dan wanita yang menjalani mammografi lebih berkemungkinan layak bagi terapi mengekalkan payudara.

Diagnosis

Kebanyakan kanser payudara masa kini dikesan melalui mammografi sebelum ia cukup besar untuk berkembang (palpated), tetapi walaupun dengan usaha penyaringan, ramai wanita didiognosa mempunyai kanser payudara selepas mereka mengesan ketulan ataupun mengalami simptom akibat penyakit metastatik.

Kanser payudara boleh disyaki selepas sejarah klinikal teliti, pemeriksaan fizikal, dan pengimejan (samaada mammografi atau ultrasound). Diagnosis hanya boleh dipastikan apabila ketulan disyaki di biopsi untuk pemasian histologikal sama ada ianya malignant atau tidak. Biopsi biasanya dilakukan samaada dengan jarum halus dipandu oleh ultrasound atau dengan jarum "teras" yang lebih besar. Sesetengah kes memerlukan biopsi terbuka selepas pembiusan setempat selepas wayar menggunakan x-ray.

Lapuran patologi biasanya mengandungi gambaran jenis sel dan gred. Maklumat berguna lain disimpulkan dari laporan makmal patologi termasuk status penerima (receptor ) estrogen dan penerima (receptor) progesteron dan status HER2Neu; kesemua ini membantu memastikan jenis rawatan. Jenis sel kanser menyerang (invasive) paling biasa adalah infiltrating ductal carcinoma. Jenis lain termasuk ductal carcinoma in situ (DCIS), lobular carcinoma in situ (LCIS), infiltrating lobular carcinoma, medullary carcinoma.

Selepas diagnosa, fasa berikutnya adalah pemastian tumour - ia bertujuan bagi menimbang tahap tumour dan sama ada ia belum atau telah metastasis (merebak ketempat lain).

Staging

Untuk kes disyaki, berisiko tinggi, kaedah penyiasatan lain termasuk imbasan CT (CT scans), pengimej perubatan nuklear, X-ray dada dan ujian darah dilakukan bagi memastikan sekiranya berlakunya metastasis atau kanser kedua (secondary) yang merebak jauh daripada tempat tumor utama.

Cara piawaian mengkelaskan tumor adalah dengan memastikan tahapnya dengan menggunakan sistem TNM (Tumour, Node dan Metastasis), yang kemudiannya menentukan cadangan rawatan. Sistem TNM adalah khusus bagi setiap jenis kanser. Sesetengah ciri biological kanser seperti penerima estrogen dan HER2-neu gambaran oncogene juga ditentukan kerana ia turut mempengaruhi cadangan rawatan.

Pengkelasan TNM bagi kanser payudara:

* Saiz tumor:
o T0 tiada kanser utama dijumpai
o Tis in situ
o T1 =<> 0.1 hingga 0.5 cm
+ T1b > 0.5 hingga 1 cm
+ T1c > 1 hingga 2 cm

o T2 > 2 hingga 5 cm
o T3 > 5 cm
o T4 Dinding dada/kulit
+ T4a Dinding dada
+ T4b Oedema kulit (peau d'orange), ulceration, atau module kulit satelit (satellite skin modules)
+ T4c Kedua-dua 4a dan 4b
+ T4d Keradangan carcinoma

* Nodus limfa:
o N0 Tiada Nodus limfa
o N1 Axillari boleh gerak
o N2a Axillari kekal
o N2b seperti klinikal mammari dalaman
o N3a Infraklavikular
o N3b seperti klinikal mammari dalaman dengan penglibatan nod lymph
o N3c Supraklavikular nod lymph

* metastasis jauh:
o M0 Tidak
o M1 YaDipetik dari www.teknosains.info

2 comments:

  1. salam semua… sebenarnya punca utama semua jenis kanser adalah kekurangan Vitamin B17/Amygdalin… boleh buat search di google pasal ubat B17 nie adalah penawar/ubat kepada semua jenis kanser tak kira tahap brape pun.. B17 nie tggi dalam biji aprikot, biji buah2an berry mcm acai berry, burberry, anggur, epal, kacang hijau, ubi kayu, daun sireh, daun belalai gajah, keladi tikus… tu sbb org2 tua dulu kadar kanser sgt kurang sbb mereka mengamalkan makan ubi kayu, daun sireh, ulam2an, keladi.. kita skrg mmg xmakan atau kurang makan bnda2 mcm ni, tu yg kanser terlalu tggi dlm zaman kita… sesiapa yg ingin mendapatkan ubat kanser iaitu B17 + Bromilin + Graviola… boleh hubungi saya 019-9362993, atau emel di hubby_sr@yahoo.com atau join group facebook ‘PENAWAR/UBAT KANSER’.. sesuai utk merawat semua jenis kanser tak kira tahap brape… InsyaAllah boleh sembuh sepenuhnya dlm masa 2-3 bulan sekiranya mengikut tatacara yg betul….

    ReplyDelete